전화아이콘 02-712-7770

Chansen är stor att du har konjunktivit.

페이지 정보

profile_image
작성자 Maurine
댓글 0건 조회 10,568회 작성일 23-04-26 21:06

본문

Annars känt som rosa öga, kan detta tillstånd orsakas av allergener, som pollen och hö. I andra fall orsakas det av ett virus eller en bakterie.

"Viralt rosa öga kommer vanligtvis från förkylningssymptom - som övre luftvägar eller rinnande näsa", förklarar sjuksköterskan Shaneeka Rice, CNP. "Du får ett bakteriellt rosa öga när någon typ av smuts eller skräp kommer in i ditt öga. Kanske är dina händer smutsiga och du gnuggar dig i ögat, eller så kommer du i kontakt med någon som redan har det, och sedan rör du vid ditt ansikte."

Huskurer för rosa öga
allmänhet kan du behandla symtomen eller biverkningarna av rosa öga tills sjukdomen löper ut. Men vilken typ av rosa öga du har avgör vilket botemedel som kan ge lindring.

Ögondroppar
Att återfukta ögat med receptfria konstgjorda tårar eller saltlösningsdroppar är en bra lösning. "Irritationen som kommer från ögat kan bero på att det har torkat ut", säger Rice. "Eller så kan det bero på din miljö, som om du har damm från värme-/kylsystem i ditt hus. Om du återfuktar ditt öga hjälper det vanligtvis till att lugna det."

Om din pinkeye kommer från allergier kan antihistamindroppar också hjälpa.

Kallt vatten sköljer
Sköljningar eller kompresser med kallt eller ljummet varmt vatten kan hjälpa till att lugna dina ögon. "Om du har kliande ögon, undvik värme", säger Rice. "Värme gör klådan värre. Du vill hålla dig till en sval, ljum temperatur för en sköljning när du har klåda."

Receptfri läkemedel
Om ditt öga är inflammerat kan paracetamol (som Tylenol®) eller ibuprofen vara effektiva för vissa obehag.

För allergier kan mediciner som Zyrtec® också hjälpa.

Rosa ögon botemedel att undvika
I allmänhet säger Rice att du ska undvika att sätta något i ögonen om du inte har rådfrågat en vårdgivare först. Det gäller även för rosa ögon och andra ögonrelaterade åkommor.

Bröstmjölk
Du kanske har hört folk säga att det är fördelaktigt att sätta bröstmjölk i ögat eftersom det har antikroppar. En studie från 2021 fann också att en droppe bröstmjölk kan vara en effektiv behandling för ammade bebisar under 6 månader med flytningar från ögonen.

Men Rice säger att det inte finns någon statistisk forskning som säger att bröstmjölk är en effektiv behandling för rosa ögon hos vuxna. "Det kan faktiskt göra ögonsymtom värre," varnar hon.

Antibiotika för viralt rosa öga
Om du fångar pinkeye kanske du automatiskt tror att du behöver antibiotika. Det är inte nödvändigtvis fallet om du inte har bakterietypen, vilket faktiskt är mindre vanligt. "De flesta människor associerar bara pinkeye med bakterier, eller antar att när de har rosa ögon är det från en bakterieinfektion", säger Rice. "Men den vanligaste sorten av rosa öga som vi ser är viral."

Tyvärr är antibiotika inte lämpliga för virala rosa ögon - precis som de inte är lämpliga för andra virus du kan fånga. Så om du har ett viralt rosa öga finns det inte mycket läkare kan rekommendera för behandling förutom den stödjande behandlingen som tidigare nämnts - svala kompresser eller ögonsköljningar, återfuktande ögondroppar och vänta ut det.

Kan du bli av med rosa öga över natten?
Om du har rosa öga från allergener, kan det försvinna snabbt, förutsatt att du behandlar det med antihistaminer och annan korrekt vård. Men de bakteriella och virala formerna av rosa öga kommer inte att försvinna över en natt.

"Bakteriellt rosa öga blir värre med tiden om du inte tar ett antibiotikum", säger Rice. "Med viralt rosa öga beror det på hur dina förkylningssymtom går."

Till exempel, om du är förkyld med trängsel, kan ditt dropp efter näsan rinna ner på baksidan av halsen eller genom dina öron eller ögon. "Om din trängsel verkligen byggs upp i bihålorna, kommer du att få flytningar från dina ögon eftersom den inte har någonstans att ta vägen", förklarar Rice. "Det kommer att ta dagar att bli bättre."

Hur lång tid tar det för rosa ögat att försvinna?
Förkylningssymtom varar i allmänhet cirka två veckor, även om viralt rosa öga vanligtvis försvinner inom fem till sju dagar. Och så länge du tar antibiotika, varar bakteriell rosa öga också cirka fem till sju dagar.

När man ska träffa en läkare för rosa öga
Det finns inte mycket du kan göra för att bota viralt rosa öga förutom att vänta ut det.

Men det finns tillfällen då det är motiverat att träffa en läkare. Symtom på bakteriellt rosa öga blir värre med tiden utan antibiotika. "Vanligtvis har du ett rött och inflammerat öga, och du kan ha några svullna ögonlock", säger Rice. "Du kommer också att ha en tjock, gulaktig eller grönaktig flytning och skorpa som inte förbättras under dagen eller under loppet av flera dagar."

Viralt rosa öga kan också bli bakteriellt rosa öga med tiden när som helst när du är sjuk. "Om du introducerar någon typ av skräp eller smuts i dina ögon, kan du utveckla bakteriell pinkeye," säger Rice.

Vid ögonrodnad, smärta eller irritation kan du få ditt öga undersökt av en primärvårdsläkare eller expressvård. "Jag hör ofta," Jag vaknade med mitt öga crusted stängt - jag tror lumigan generika billig att jag har pinkeye," säger Rice. "Men det är faktiskt inte sant. Alla vaknar vanligtvis med lite skorpa på ögonlocken."

Det finns också många orsaker till ögonrodnad eller irritation, tillägger hon. Luften i ditt hus kan vara torr om du precis har slagit på värmen, eller om luftkonditioneringen introducerar damm i luften. "Allt detta kan bidra till att du utvecklar skorpa i dina ögon", säger Rice. "Det betyder inte nödvändigtvis att du har ett bakteriellt rosa öga."

Om du upplever ögonsmärta eller synförändringar – suddig, dubbelseende eller synförlust – bör du genast uppsöka läkare. Dessa kan vara symtom på något allvarligt, som en stroke eller hjärntumör, eller andra hälsoproblem.

"Du kan ha ett skavsår eller en repa i ögat", säger Rice. "Man kan också få något som kallas subkonjunktival blödning, det är där venen spricker i ögat. Man brukar inte göra något för det. Men det kan vara ganska skrämmande."

댓글목록

등록된 댓글이 없습니다.